Geschiedenis

Geschiedenis van Bulthaup presentatie KNSM 1999- 2017

Het begon ergens op een weiland … bulthaup werd in 1949 opgericht door Martin Bulthaup. Ook in die begintijd zag bulthaup vormgeving als een integraal proces waarin vorm, materiaal en afwerking gelijkwaardige bestanddelen zijn. Er worden eenvoudige meubels gemaakt, zonder tierelantijnen. Het fundament voor bulthaups rol als innovator wordt in de jaren ’70 gelegd met de lancering van het keukenprogramma C12. Met een voor die tijd ongekend moderne vormentaal en een intelligent montageconcept zet bulthaup met C12 de norm voor de hele branche. Gerd Bulthaup neemt in 1978 na de dood van zijn vader het bedrijf over. Hij wil bulthaup laten uitgroeien tot marktleider op het gebied van designkeukens en zoekt contact met ontwerper Otl Aicher. Aicher is mede-oprichter van designopleiding de “Ulmer Schule” waar gewerkt wordt in de Bauhaus-traditie. In 1982 verschijnt een boek van Aichers hand “Die Küche zum Kochen”, waarin hij een nieuwe keukenfilosofie beschrijft. Basis van het boek is een onderzoek dat Aicher uitvoerde voor bulthaup en waarin hij de ergonomische aspecten van het werk in de keuken bestudeerde. In zijn designopvatting streeft hij naar absolute eerlijkheid bij functie en materiaal en reductie tot de essentie.

In de jaren die volgen wordt het praktische “butcher block”, een robuuste werktafel van massief hout die midden in de ruimte staat, een van de handelsmerken van het bedrijf. In 1988 maakt bulthaup furore met de keukenwerkbank. De media spreken over de eerste echte innovatie sinds de rationele Frankfurter keuken. Ook de invoering van system 25 (1992) markeert een nieuw hoofdstuk in de keukengeschiedenis. system 25 is een flexibel, modulair systeem met tal van inbouwelementen dat een enorme vrijheid van inrichten mogelijk maakt. system 25 biedt niet alleen voor de keuken een oplossing, maar zelfs voor het hele huis. Het nieuwe systeem is modern, functioneel en variabel en vestigt bulthaups naam als pionier op het gebied van de architectuur van de leefruimte keuken. Een leefruimte waarin mensen samen eten, drinken en communiceren. Daarom noemt bulthaup zijn meubelprogramma communication: korpus en duktus worden in 1994 gepresenteerd. In 1997 krijgt het bedrijf zowel de Lifetime Achievement Award als de Europese Design Prijs van de Europese Commissie als waardering voor zijn rol als innovator van de branche. Een ander hoogtepunt is de introductie van bulthaup system 20 (1997) – een systeem met mobiele functie-elementen die een spontane inrichting van de keuken mogelijk maken. En systeem dat anticipeert op de mobiliteitsbehoefte van de moderne mens.

Met de “architectuur van de keuken” brengt bulthaup in 2000 een productlijn op de markt die is gebaseerd op system 25. Een systeem dat klanten in staat stelt om unieke leefruimtes te creëren, sculpturaal en functioneel tegelijk. Leefruimtes die zijn teruggebracht tot de essentie maar tegelijkertijd een aangename warmte uitstralen. bulthaup weet in 2004 zijn rol als marktleider verder uit te bouwen met de introductie van de nieuwe productgeneratie bulthaup b3. Het nieuwe systeem maakt planners minder afhankelijk van de plattegrond van de ruimte en activeert – een primeur – de muren. Kern van het nieuwe programma is de innovatieve multifunctionele wand, het stabiele skelet van het nieuwe keukensysteem. De multifunctionele wand draagt kasten, het werkblad, kook- en spoelunit, elektrische apparatuur en accessoires maar ook tv-schermen. Het ruimtelijke effect van de keuken krijgt daardoor een sculpturale kwaliteit. Het zwevende karakter wordt nog eens versterkt door de lichte, heldere bouwwijze. De materialen zijn niet dikker dan absoluut noodzakelijk en zo dun mogelijk. bulthaup b3 is een inrichtingsconcept voor het hele huis en wordt op dit moment door gerenommeerde architecten gebruikt voor het vormgeven van leefruimtes.

In 2008 is de tijd rijp voor een nieuw product uit de bulthaup familie: bulthaup b1 is jong van uiterlijk, jong wat betreft voordelen en jong in prijs. De nieuwe productlijn bulthaup b1 richt richt zich daarmee op de internationaal groeiende groep mensen die de bulthaup waarden deelt, die waarde hecht aan vorm en kwaliteit maar zich tot dusver geen eigen bulthaup keuken kon permitteren.

Het strakke, verzonken greepprofiel versterkt de indruk dat bij bulthaup b1 alles is teruggebracht tot de essentie. Er is bewust gekozen voor een klein aantal basiselementen, toplaagvarianten en materialen. Zo ontstaan er oplossingen die een doelmatige vorm verbinden met esthetiek op topniveau. bulthaup b1 is technisch geavanceerd qua functionaliteit en geometrisch strak als het gaat om vormgeving – het accent op de horizontale lijn bij onderkasten en borden en op de verticale lijn bij hoge kasten en bovenkasten creëert een spannende wisselwerking. De robuuste fronten, de ambachtelijke afwerking en het zorgvuldig geselecteerde materiaal geven bulthaup b1 een vanzelfsprekend soort zintuiglijkheid. Daarom noemen wij de jongste telg uit de bulthaup familie “keuken puur” – alleen te vergelijken met de allerbeste producten uit de functionalistische traditie, met name uit Scandinavië, Japan, de Verenigde Staten en het Duitse Bauhaus.

Elke leefruimte begint heel basaal: met een plek om vuur te maken en water te halen. Dat basisidee vormde bij bulthaup de basis van een nieuwe mobiele, open keuken die elke gebruiker naar eigen inzicht kan samenstellen en aanvullen. bulthaup b2 – ook ook in 2008 gepresenteerd – is een voortzetting van de keukenwerkbank. De term “keukenwerkplaats” wordt heel letterlijk opgevat en bestaat bij bulthaup b2 uit een werkbank + werkkast + apparatenkast. De werkbank voor de functies vuur en water; de werkkast voor serviesgoed, bestek, specerijen en levensmiddelen; de apparatenkast voor oven, vaatwasser en koelkast. Daarbij is het uitgegaan van het principe dat alle overbodige zaken achterwege zijn gebleven. Alleen wat waarde heeft, blijft behouden: het beste materiaal, het beste gereedschap, de beste grondstoffen en het beste keukengerei.